C R E A T I V I T A T p e r a l a T R A N S F O R M A C I Ó S O C I A LComunitats del CacaricaFoment de l'educació pròpia
a les comunitats afrocolombianes
 d'autodeterminació i resistència pacífica


És un projecte amb 3 fases diferenciades:


Vam començar l'any 2009 amb el recolzament econòmic i logístic a 3 mestres de la comunitat que estaven cursant els estudis universitaris d'Etnoeducació a Medellín. Hem mantingut el recozament fins ara, i actualment ells ja han acabat els estudis i estan ensenyant a les seves pròpies comunitats. D'aquesta manera l'alumnat pot accedir a la titulació oficial sense necessitat d'abandonar les seves terres ancestrals. En el context bèl.lic en que es troben les comunitats (han estat desplaçades per la força armada i han retornat formant zones humanitàries, encarant amenaces de multinacionals i de l'Estat, interessats en els seus recursos naturals), aquesta iniciativa d'educació pròpia pren especial rellevància i força humana.


El novembre del 2010 vam començar la segona fase del projecte: es tracta de la redacció d'un curriculum escolar propi, creat pels docents de Cacarica juntament amb col·laboracions puntuals.
Comencem per la investigació, facilitant que l'equip docent pugui visitar altres experiències similars al país, i organitzant tallers formatius amb professionals del propi país que treballen en l'Etnoeducaió indñigena i afrodescendent. Després vindrà la tercera fase: la redacció i fixació del curriculum.


Paral·lelament, es continúa col·laborant en els estudis en Etnoeducació de cinc universitaris més de les comunitats.
Tot això és la planificació sobre paper, però el dia a dia en que es troben sovint dificulta la consecució lògica dels fets:
A més de la situació d'amenaça constant dels actors armats amb la que han de conviure, i les enormes dificultats per movilitzar-se i comunicar-se amb l'exterior, es troben constantment amb les trabes burocràtiques d'un estat que no té cap interès en que l'educació pròpia de les comunitats afrodescendents sigui un fet. Més aviat aposta per l'aculturació de tota comunitat indígena o negra. Per això té tant de valor l'ingent esforç que fan aquestes gents per lluitar pels drets més essencials, entre ells el d'una educació pròpia i de qualitat.


Mentre ens sigui possible estarem sens dubte al seu costat acompanyant el seu procés en tot el que calgui. Esperem que us animeu a col·laborar-hi, també. Ara és un moment clau per al futur d'aquests territoris.
Per a més informació